Blog

Byservisprokavarny.cz

Správně upražená káva.

Po dlouhé době nějaké nové informace okolo kávovarů. Tentokrát se zaměříme na surovinu nejdůležitější pro kavárnu, a tou je káva samotná. Na internetu se objevují občas nějaké zavádějící informace, které mají za úkol podpořit prodej méně kvalitních káv, jako že při pražení je nutné přidat trochu oleje, nebo že neexistuje přepražené kafe a podobně. Jak to tedy je?

Kvalitní káva:

Kvalitní kávu poznáte podle toho, že pokud si vysypete zrníčka na stůl budou mít stejnou velikost i barvu. Na obrázku je světlejší pražení, ale káva může být upražena ještě trochu tmavěji, což je takzvaný „italský styl“. Čím světlejší pražení tím více budou v kávě cítit ovocné tóny a káva půjde do kyselejší chuti. Naopak u tmavější verze bude káva chutnat více po čokoládě a přibude hořkosti.

Každá káva má totiž svůj pražící profil a u pražení je důležité hlídat teplotu a čas pražení. Pokud se to neděje, a znám takové pražírny, pak dojde k tomu, že se kávové zrno přepraží nebo úplně spálí. Paradox trochu je, že ty nejznámější značky kávy na trhu a většinou i nejdražší, bývají ve většině případů tahle přepražená verze.

Káva jak má být, stejná zrna, bez mastnoty na povrchu. Světlé pražení pro zachování ovocné chuti nápoje:

kvalitní_kava

Kávové defekty:

Jedna z věcí podle kterých poznáte nekvalitní kávu je defektní zrno v balíčku po rozbalení. Jedná se většinou polámaná zrna, v barvě zrna je vidět značné rozdíly a nebo jsou zrna různě velká. To vše je znakem toho, že kávu pražil někdo, komu na chuti kávy moc nezáleželo. Různá barva zrna a jeho velikost má totiž vliv na mletí a výslednou chuť kávy. V tomto případě je totiž skoro nemožné nastavit mlýnek na nějaký chuťový profil.

Další věc která nás bude varovat před nekvalitní kávou je mastnota zrna. Kávové zrno obsahuje olej, který na povrch zrna vystoupí pokud je káva přepražená a nebo pokud je špatně skladovaná.

Ukázka kávových defektů. Světlá nedopražená zrna, polámaná, či jinak poškozená zrna.

kávové_defekty_1

Ukázka kávových defektů 2. Spálená, mastná zrna skoro do černa, to je přepražená káva. Jedná se paradoxně o jednu z nejoblíbenějších značek kávy na trhu.

kávové_defekty_2

Jak koupím dobrou kávu?

Trochu paradox je ten, že ta nejlepší káva většinou nemá největší marketing a jejich obchodní zástupce vám rozhodně nenabídne kávovar zdarma, při určitém odběru. Vyplatí se nakupovat spíše v menších pražírnách, kde mají ke každé kávě popis odkud pochází, poradí vám, jakou kávu pro váš podnik vybrat, dle toho na jakou klientelu se zaměřujete a také podle toho, jak budete kávu připravovat. Navíc káva z těchto pražíren vyjde většinou v ceně za kilo levněji, než u velkých značek, i když je kvalitnější. Protože jestli někde platí, že vysoká cena neznamená automaticky kvalitu, Tak u kávy to platí 100%.

Samozřejmě se najdou výběrové kávy, které stojí třeba 2000 Kč/Kg, ale ty většinou nesypete do mlýnku na přípravu espressa, ale připravujete jako filtrovanou kávu, nebo aeropress třeba.

Za vzorky kvalitní kávy děkuju kikafe.cz, za nekvalitní kávu pak obchodním řetězcům:)

Byservisprokavarny.cz

Nákup repasovaného kávovaru

Nákup repasovaného kávovaru, je jednou z možností, jak při začátku podnikání v tomto oboru ušetřit peníze. Bohužel stále se najdou lidé, kteří vydělávají na neznalosti začátečníků a tak prodávají něco, co rozhodně repasovaným kávovarem není.

Příkladem budiž tento případ. Volala paní že koupila repasovaný kávovar, ale že jí teče voda okolo páky a zda bych se přijel podívat na ten kávovar zda koupila dobře. Na místě jsem odstranil horní kryt kávovaru, a pod ním našel toto.

nerepasovany_kavovar

Hlava kávovaru před repasováním

hlava_pred_repasovanim

Rovněž pohled zespodu do hlavy kávovaru ukázal, že na kávovar rozhodně nikdo nesáhl. Pokud totiž někdo tvrdí, že kávovar je čerstvě po repasování, jako tvrdil prodávající této paní, vypadal by trochu jinak. Pro příklad fotka kávovaru druhý den po repasování:

repasovany_kavovar

Trochu rozdíl, že?:)

Nuže na co si dát pozor pokud kupujete kávovar z druhé ruky a prodávající tvrdí že byl repasován?

Podívejte se zespodu do hlavy kávovaru. měla by být čistá, tedy žádné usazeniny, těsnění je hezké kulaté a není v něm vidět vymačkanou drážku po páce. Sítko bude čisté, bez usazenin a map po tekoucí kávě.

Nechte si odklopit horní víko, tedy část na kterou se pokládají hrníčky. Uvidíte tedy na bojler kávovaru, jako na prvním obrázku. Někdy bývá kryt dvojitý se zvláštní spirálou na ohřev hrníčků, ale i ten se dá lehce demontovat. Pokud vám bude prodávající tvrdit že ne, nevěřte tomu. Zvláště pokud kupujete kávovar od servisu, nebo od někoho kdo kávovary běžně prodává. Pokud chystáte nákup od někoho z druhé kavárny, doporučujeme pozvat technika, nebo někoho zručného a ten vám kryt sundá. Bojler nemusí být lesklý jako na obrázku 3, ale určitě nebude u repasovaného kávovaru od nečistot, nebude potečený kávou, nebudou na něm viditelné usazeniny. Bezpečnostní ventil (na třetím obrázku vlevo nahoře, se žlutou samolepkou) bude nový a samolepka nepoškozená). Tento ventil se totiž mění po každém repasovaní.

Pokud je kávovar čistý a bez znaků nahoře. Doporučuji nechat si jej odkrytovaný nechat zapnout a koukat okolo bojleru. občas se stane že někde uniká voda. Pokud to není okolo šroubu trubek, což je jen špatně dotaženo většinou, ale někde z bojleru, rovněž je to vada. vyzkoušejte chod tlačítek, zda funguje tryska páry a výdej horké vody.

To jsou primární znaky repasovaného kávovaru.

Byservisprokavarny.cz

Pozor na mráz u kávovaru

Mráz má sílu, a jakou. Na fotografii je tepelný výměník z kávovaru San Marco. Zůstala v něm voda a kávovar zmrznul. Výsledkem je, že se nejen nafoukl a následně praskl, ale navíc dokázal celkem slušně zdeformovat i plášť boileru. Ve folii je pak výměník jak vypadá nový

tepelný výměník

Byservisprokavarny.cz

Údržba domácího kávovaru

Do naší dílny začínají přicházet domácí kávovary, které mají roztodivné poruchy. Jedna je ovšem poměrně častá. Kávovar je zavápněn anebo vůbec celý zanesen kávou. V některých případech je nános vápna a kávy tak velký že přístroj je kompletně nefunkční. Což o to, práce pro nás, nicméně věřte, že oprava v takovém to případě může dosáhnout několika tisíc korun. Co tedy dělat aby Váš kávovar fungoval bez problému a stačila mu jen revizní prohlídka jednou za čas?

Odvápňujte. Ačkoliv kávovar má program na odvápnění a některé dokonce samotné upozorňují na to, že je potřeba provést tuto proceduru, doporučujeme odvápnit kávovar aspoň 1x týdně speciálním přípravkem.  Rozhodně vám nepomůže propláchnutí octem nebo kyselinou citronovou!

Voda. Voda, kterou lejete do nádržky vašeho kávovaru obsahuje nejen chlor, vápník a další nečistoty, ale i další minerály, které se usazují uvnitř přístroje a na které je přípravek z bodu jeden bohužel krátký. Doporučujeme proto lít do kávovaru pouze filtrovanou vodu. Pro domácí účely stačí bohatě konvice třeba značky Brita.

Káva. Ačkoliv se to nezdá i káva může být zkázou pro váš kávovar. Použití nekvalitního zrna, urychlí zanesení celého mechanismu a většinou pak dojde k poškození mlýnku. Káva, která je viditelně mastná, což značí nekvalitní pražení, zalepí váš kávovar naprosto spolehlivě.  Rovněž různé ochucené kávy představují pro váš kávovar naprostou katastrofu.

Spařovač. Mechanický díl, který funguje podobně jako temper u profesionálního kávovaru. Tento je potřeba aspoň jednou týdně vytáhnout z kávovaru, dle návodu k vašemu přístroji a provést jeho vyčištění. špinavý spařovač má vliv na výslednout chuť kávy stejně jako špinavý dávkovač kávy.

Dávkovač kávy. To jsou ty otvory ze kterých teče káva. Když jsou viditelně špinavé očistěte je houbičkou a občas třeba prošťouchněte párátkem nebo podobným nástrojem. Usazené

Tryska na šlehání mléka. Po každém použití ji očistěte hadříkem nebo vlhkou houbičkou.

Pokud je váš kávovar používán opravdu hodně, doporučujeme provádět jedou za pul roku odborné vyčištění a seřízení v servisu, pro domácí kávovar stačí jednou za rok. Malá investice do revizní prohlídky vám může zachránit větší peníze za velkou opravu. A hlavně se vám nestane třeba toto:)

IMG_20170419_110006 IMG_20170419_110021

Byservisprokavarny.cz

Repasování Delonghi

Zákazník dovezl kávovar, který nebyl schopen ani odvápnění. Po rozborce se ukázalo proč, kompletně zavápněn. Bylo nutné vyměnit skoro všechny vnitřní díly. původní zůstalo jen čerpadlo.

17634526_1820013938216321_6578717008140098331_n 17855542_1823842337833481_7161800644159062404_o

Byservisprokavarny.cz

Zavápněný boiler

Ano i takto může vypadat boiler kávovaru, po 5 letech bez servisu.

>

>

Byservisprokavarny.cz

Panel Nuova Simonelli

Občas je potřeba udělat i nějakou grafiku. Třeba promačkaný a znečištěný panel ovládání kávovaru.

Simonelli_nuova

Byservisprokavarny.cz

Futurmat Ariete F3

Odvápňujeme kávovar pro OLomouckou kavárnu. Termín trochu šibeniční, protože v úterý se otevře, ale snad to zvládnem:)

p

 

`

Lego po lázni

16507288_10211658959852507_135683810_n

Byservisprokavarny.cz

Opravujeme Saeco a Delonghi

Dnes nás v Brně zaškolil kolega opravu těchto domácích strojů. Takže jsme servis pro Olomouc a okolí.

skoleni delonghi

Byservisprokavarny.cz

Odvápnění spirály

Topná spirála zavápněná tak, že se 4x musel vyměnit roztok odvápňovače.